Zpět do obchodu

Registrace

Proč ukládat děti ke spánku pouze na záda?

Nejúčinnějším opatřením jak minimalizovat riziko vzniku SIDS, je ukládat dítě ke spánku v poloze na zádech. Toto doporučení vydané zdravotnickou organizací zapříčilo snížení umrtí na SIDS o 50% v USA a až o 80% v Australii.

Výzkum zjistil, že umístění dítěte ke spánku v poloze na zádech výrazně snižuje riziko náhlé a neočekávané smrti v kojeneckém věku (SUDI), která zahrnuje SIDS.

Je to proto, že zdravá miminka uložená ke spánku v poloze na zádech se méně často udusí zvratky a oxidem uhličitým, který vydechují, než kojenci spící na bříšku.

Odborníci a zdravotníci vysvětlují, že umístění dítěte ke spánku na zádech mu poskytne ochranu dýchacích cest.

"Když dítě spí na zádech, horní dýchací cesty jsou umístěny nad jícnem, což je trubice, která přenáší potravu z úst do žaludku. Miminka si chrání dýchací cesty reflexním polykáním. Když jsou na zádech, mléko z jícnu se hromadí v zadní části krku a lze jej snadno spolknout. Nestává se, že by tekutiny působily proti gravitaci a byly tlačeny nahoru a do dýchacích cest, když děti leží na zádech. Proto je riziko udušení zvratky sníženo, když dítě spí na zádech. To že se dítě může udusit zvratky, když spí na zádech je tak naprosto mylná představa."

 

„Pokud dítě uložíte na bříško, jícen je umístěn nad horními dýchacími cestami dítěte.

Pokud dítě ublinkává nebo zvrací mléko, zvyšuje se riziko, že budou tekutiny vdechnuty do dýchacích cest a plic dítěte,“

 Snímek obrazovky 2023-03-23 085440

Postupujte podle našich doporučení pro bezpečný spánek, které jsou založené na vědeckých důkazech, abyste snížili riziko SIDS

  • Ukládejte své dítě na záda, ne na bříško nebo na bok.
  • Volte vhodný počet vrstev oblečení, vyvarujte se zbytečnému přehřívání
  • Udržujte hlavu a obličej dítěte nezakryté: Zakrytí obličeje nebo hlavy dítěte oblečením, jako je čepice, zvyšuje riziko náhlé smrti dítěte
  • V těhotenství je důležité vynechávat všechny návykové látky, hlavně se vyhnout kouření. Nikdy nekuřte v přítomnosti dítěte a dbejte na to, aby se nikdy nekouřilo v místnosti kde dítě spí.
  • Ujistěte se, že v postýlce nejsou žádné přikrývky, hračky, polštáře nebo nevhodné mantinely.
  • Nejbezpečnějším místem pro spaní vašeho dítěte během prvních 12 měsíců života je postýlka umístěná vedle vaší postele.
  • Kojte své dítě, pokud je to možné.

276144241_4902537139839913_7302118819835394771_n

Tyto spací pytle najdete na stránkách www.mamaplace.cz

Příklad pro bezpečný spánek: dítě je uložené v poloze na zádech, v postýlce nejsou přikrývky, hračky, ani jiný textil, který může vzýšit riziko SIDS. Dítě nemá žádnou přikrývku hlavy a je umístěné ve spacím pytli určeným pro jeho věk a pro dané roční období.

Zpět do obchodu